in

Kløfri ull til barn – oppdag fordelene med ullgarn til strikking av barneplagg

kløfri ull

Har du barn som sliter med hudplager som topisk eksem? Eller uvanlig mye kløe? Da bør du bruke ullgarn. Les mer i denne artikkelen.

Flere og flere barn sliter med hudplager som atopisk eksem, også kalt barneeksem. Og mange av de barna som har atopisk eksem kan lettere utvikle øre-, nese- og halsproblemer senere.

Som astma, bronkitt, høysnue og allergier.

Kløfri ull barn

Ofte står legene rådville tilbake, for en vet ennå ikke hva som forårsaker atopisk eksem. Dette gjør det selvsagt vanskelig for foreldrene, og en prøver gjerne ut en rekke ting. Noe hjelper, men mye har ingen effekt.

Noe av det som kan være nyttig er å se litt på klærne barna bruker. Noen plagg kan gjøre situasjonen verre, mens andre plagg er mer nøytrale – noe som er bra, da en i hvert fall unngår forverring av eksemet.

Noen mener at ull kan skape mer problemer med tanke på atopisk eksem. Dette er en tanke som gjerne holder seg sterkt også fordi folk flest tenker at ullplagg klør mye. Den gjengse oppfatningen er at barn med atopisk eksem ikke kan bruke ull innerst. Dette er noe vi skal komme litt tilbake til, men la oss uansett slå fast at en gjerne kan bruke ull utenpå et vanlig bomullsundertøy.

Hvilken ull klør minst ?

Kløe er ikke noe bare de som har atopisk eksem sliter med. Og mange mener at ull forverrer kløe.

Men det finnes ullgarn som så å si ikke klør i det hele tatt.

To spesielt interessante ullgarn for deg som er opptatt av å redusere kløe er:

  • Alpakka ullgarn
  • Merino ullgarn

Og kanskje spesielt det siste.

Om du vil strikke et plagg til barn som har problemer med kløe, eller som har atopisk eksem, skal du vurdere disse to garnene. Noen foretrekker Merinoull, og da spesielt de Merino garnene som er spunnet av ekstra tynne tråder.

Men det er mange gode alpakkaull på markedet også.

For å finne en god oversikt over merino ullgarn kan du sjekke ut siden merinogarn som ikke klør, og «gode alpakkagarn».

Fordeler med ullgarn til barn

Men hvorfor skal du i det hele tatt «risikere» å bruke ull når ditt barn har barneeksem eller klø-plager?

Vel, glem ikke at mange foretrekker ull til barn på grunn av de mange, gode egenskapene. Ull regulerer varme mye bedre enn andre stoffer. Og takket være fettlaget på trådene, renser ullen både seg selv samt bakterier ullen kommer i kontakt med. Dette burde vel egentlig være en fordel for eksem, eller?

Og det er jo heller ikke fordelaktig at barnet går med underklær som kanskje blir gjennomvått av svette – for fukt er jo heller ikke bra for kløe eller eksem.

I mange tilfeller kan det dreie seg om misforståelser eller myter når noen sier at ull «alltid» klør mye, og at ull «aldri» må brukes til barn med atopisk eksem. Men kanskje en skal bruke en mer delikat ull enn garn laget av tradisjonell, norsk ull?

Da er alpakka- og merinoull noe som er verdt å prøve.

Ull puster mer

Strikkede ullplagg har mange fordeler med seg. Blant annet puster de bedre enn andre stoffer, og tåler godt å bli litt vått uten at det umiddelbart gjør barnet kaldt. Om barnet ditt er sensitivt til ull innerst kan du forsøke å bruke bomull innerst, og ha ullplagg utenpå.

Men test også ut kløfri ull av typen merino eller alpakka til barn.

Har du spedbarn bør du strikke en ullfelle til barnet ditt. De fleste eksperter anbefaler dette på grunn av ullens mange helsefremmende egenskaper. Har barnet ditt barneeksem kan du altså velge et Merino-garn.

Atopisk eksem og merinoull

Og hør her nå: Vi har nevnt at det er forskjell på ull, og også at det ikke er så sikkert at ull automatisk er dårlig for barn med atopisk eksem.

Noen mener faktisk at ull lindrer atopisk eksem.

Dersom du har et barn med hudproblemer vil du kanskje ikke forstå noen ting av et slikt utsagn, for de fleste leger anbefaler jo nettopp ikke at man bruker ull. Men glem ikke at leger i dag ikke vet mye sikkert om hva som forårsaker barneeksem, så det meste av det de sier må tas med en klype salt.

Gjør deg dine egne erfaringer.

Som nevnt kommer Merino-ull meget godt ut av det i en rekke tester. Men spesielt superfin merino. Dette kvalitetsgarnet kommer meget godt fra det i en rekke tester som handler om komfort. Og om dette funker for deg og ditt barn vil det være en stor gevinst, for da sikrer du at barnet ditt kan bruke ull.

Unngå syntetiske stoffer

For dersom en mener at ull er problematisk, skal en i hvert fall passe seg for mange av de syntetiske stoffene som klær lages av i dag. Dette er du sikkert allerede klar over, så anbefalingen er altså å teste ut ullplagg av tynt kvalitetsgarn, som merinoull.

Dersom du finner et ullgarn som passer vil du kunne strikke en rekke, flotte plagg til ditt barn gjennom hele oppveksten.

Og nyte godt av ulls mange, gode egenskaper. Egenskaper som, ikke minst, er viktige når en snakker om klær for barn.

Tips til ull for barn

Uansett om du har et barn som er spesielt sensitiv for kløe, eller som har atopisk eksem, er vårt tips at du ikke automatisk «godtar» at ull ikke kan brukes.

Når det gjelder atopisk eksem er det flere og flere som begynner å se fordelene med ull. Ikke minst dette med at ull suger opp mye fuktighet, og dermed forhindrer huden fra å holde seg vårt på grunn av svette.

Ullplagg har også mange bakterielle fordeler.

Men glem ikke at det finnes flere typer ull. Test ut gode Merino ull garn for barn, spesielt supertynne garn. Disse garnene klør lite, og hvem vet – kanskje det fungerer utmerket for akkurat ditt barn?

Ull er ikke bare ull – så velg fra hele spekteret av garn, og ikke dropp ullgarn automatisk selv om legen sier at ull ikke kan brukes. Gjør deg dine egne ull-erfaringer, og husk du finner gratis strikkeoppskrifter her.

What do you think?

Written by admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

GIPHY App Key not set. Please check settings

kjerringråd mot sure oppstøt og sår hals

Kjerringråd mot halsbrann / sure oppstøt

slik regner du ut prosent

Hvordan regner man prosent?