in

Overgangsalderen – ditt livs beste sex?

Overgangsalderen kan være som en hormonell berg-og-dal-bane som påvirker kroppen og følelseslivet. Hetetokter, tørre slimhinner, og endringer i kroppsformen kan dempe sexlivets glede. Men ifølge eksperter er det håp og løsninger for dem som ønsker å bevare lidenskapen og kjærligheten gjennom denne fasen.

Psykologspesialist og sexolog Sidsel Schaller har forsket på eldre menneskers seksualitet og påpeker at overgangsalderen påvirker seksualiteten både direkte og indirekte. De hormonelle endringene kan føre til emosjonell sårbarhet, fysiske plager og til og med endringer i hjernen som påvirker konsentrasjonen. Alt dette kan påvirke den seksuelle lysten, og det er ikke uvanlig å oppleve at sex blir nedprioritert eller uønsket.

Kroppens endringer og bekymringen for egen attraktivitet kan også påvirke lysten. Schaller påpeker at det er viktig for begge parter å kommunisere og vise intimitet på andre måter enn bare gjennom samleie. Komplimenter, kyss og berøring kan være like viktige for å opprettholde intimiteten.

For menn: Overgangsalder og seksuell lystnedgang

Det er ikke bare kvinner som opplever overgangsalderen; menn går også gjennom en tilsvarende fase. Spesialist i klinisk sexologi Haakon Aars forklarer at mange eldre menn opplever nedgang i testosteron, det hormonet som er nøkkelen til seksuell lyst. Lavt testosteronnivå kan føre til ereksjonsproblemer, mangel på energi og depresjon.

Å endre livsstil, inkludert kosthold og trening, kan bidra til å øke testosteronnivået hos menn. I tillegg kan testosterontilskudd i form av gel eller injeksjoner være en løsning.

Testosteron for kvinner: En ny normal er ikke nødvendig

Aars påpeker også at kvinnens lysthormon er testosteron, og at kvinner i overgangsalderen kan dra nytte av tilskudd av dette hormonet for å øke seksuell lyst og energinivå. Testosteronbehandling for kvinner er tilgjengelig i form av en krem som smøres på armer, skuldre og bryst daglig.

Elin Unosen, en erfaren sexolog, argumenterer for at perioden rundt overgangsalderen kan være en ny gullalder for seksualitet. Mange kvinner opplever økt selvtillit og trygghet, mindre bekymring for graviditet og større seksuell erfaring. Kommunikasjon og å være lydhør for hverandres behov er avgjørende for å bevare intimitet og seksualitet i denne fasen.

Ekspertenes råd for å styrke intimiteten:

  1. Ta vare på intimiteten: Hudkontakt er den enkleste og viktigste formen for intimitet. Berøring, kyss og komplimenter er nøkkelkomponenter.
  2. Lystproblemer: Livsstilsendringer, trening og kosthold kan bidra til å øke testosteronnivået. Alternativt kan testosterontilskudd være en løsning.
  3. Smerter under samleie: Hormonbehandling med østrogen kan tykkere skjedeveggen og redusere smerte og blødning. Glidemiddel kan også være nyttig.
  4. Ereksjonsproblemer: Økt testosteronnivå gjennom trening, riktig kosthold eller tilskudd kan hjelpe. Ereksjonsmedisiner fungerer bare ved tilstedeværelse av seksuell lyst, så vurder årsaken før du søker medisinsk hjelp.

Så viktig som det er å være eksperter på vår egen kropp, er det også avgjørende å forstå og være interessert i vår partners velvære. Åpen kommunikasjon og vilje til å forstå hverandres behov er nøkkelen til å bevare og styrke intimiteten gjennom overgangsalderen.

What do you think?

Written by admin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

GIPHY App Key not set. Please check settings

hvordan bli kvitt bananflue

Slik blir du kvitt bananfluene: Ekspertråd og hjemmelagde triks

Beskyttet: 24jan